CEBIT 2005

  navigatie, gsm's en overigen ...

De markt voor navigatie en telematica is de afgelopen jaren zo gegroeid dat er op de CeBIT 2005 zelfs een aparte categorie voor is ingeruimd, namelijk die van Telematics and Navigation. De fabrikanten die we in de daarvoor bestemde hal vinden zijn onder meer TomTom en Navman, maar ook Holux en Rikaline.

Navigatie

Wat betreft navigatie komt het belangrijkste nieuws van TomTom, zoals we eerder al op de frontpage berichtten . Het bedrijf heeft namelijk zijn assortiment van stand-alone navigatieapparatuur uitgebreid met de introductie van de TomTom Go 300, 500 en 700. Belangrijkste toevoeging voor de Go, is de implementatie van Bluetooth, waardoor realtime informatie - zoals file-informatie - opeens tot de mogelijkheden behoort. Een ander nieuw element aan de TomTom Go-reeks is de handsfree-carkit. Deze is optioneel uitbreidbaar met een afstandsbediening voor de Go 500, terwijl de Go 700 het meest compleet is uitgerust. Want naast de afstandsbediening bevat de TomTom Go 700 ook over de complete map van Europa. Dit alles is geïnstalleerd op een 2,5GB grote interne harde schijf. De Bluetooth-verbinding biedt de realtime verbinding voor met TomTom PLUS, ook de mogelijkheid een verbinding te leggen met je gsm. Uiteraard moet de ze dan over een Bluetooth-verbinding beschikken, maar op de wijze kan de Go ook de route plannen naar contactpersonen uit het adresboek van de telefoon.

TomTom Go -range

Dit was echter niet al het nieuws wat TomTom te melden had. Op de stand konden we namelijk ook de eerste impressie van de Navigator 5 verwerken. De Navigator-serie is zoals gewoonlijk bedoeld voor de verschillende personal digital assistants die op de markt zijn. Ook hier bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van contactpersonen uit een adresboek. Ditmaal betreft het Outlook-contactbook dat direct kan worden aangeroepen voor het vaststellen van de bestemming. Ook nieuw is de mogelijkheid om te plannen naar verschillende bestemmingen op een route, de zogenaamde handelsreizigerroute.

Waar TomTom zich met de Navigator zich voornamelijk richt op het autorijderpubliek, kunnen nu ook de fietser, de brommert en de motorrijder gebruik gaan maken van een draagbaar navigatiesysteem. Met de introductie van de TomTom Rider is er nu namelijk een satelliet navigatiesysteem beschikbaar, dat dezelfde mogelijkheden biedt als andere navigatiesystemen voor in de auto. Enige verschillen zijn er wel te ontdekken, zo is het schermpje standaard voorzien van anti-glare, is het systeem weersbestendig en zijn de touchscreen-toetsen voorbereid op handschoen dragende gebruikers. Daarnaast is er ook een Bluetooth-headset in het totaalpakket inbegrepen. De op twee wielen voortbewegende weggebruiker hoeft dus voortaan geen gebruik meer te maken van de smartphone oplossing van TomTom. Dit pakket dat bekend staat onder de naam Mobile, heeft inmiddels ook versienummer 5 meegekregen en heeft verder als een van de verbeteringen het voordeel dat er meer toestellen worden ondersteund.

TomTom

Een ander aspect waar TomTom zich voornamelijk gaat richten het komende jaar is het PLUS-concept. Met deze dienst wil het bedrijf zijn gebruikers nog in meer in het TomTom-gevoel laten wikkelen. Dit wil men onder meer bereiken door in te springen op het communityconcept dat te bereiken is via de TomTom-frontpage. Een interessant onderdeel hiervan zijn de Point Of Interest (POI)-lijsten. Waar er in eerste instantie voornamelijk zaken zoals restaurants, banken en dergelijke mee werden vermeld, kwam er vanuit de gebruiker ook de vraag naar standplaatsen van flitspalen en andere portemonneelegende ergernissen naar voren. De vraag hiernaar blijkt behoorlijk groot te zijn en de al aanwezige plekken op het internet die deze informatie aanbieden blijken geen complete dekking te bieden. Vandaar dat TomTom van plan is in te springen op deze informatiebehoefte door deze gegevens te verzamelen en aan te bieden.

Inmiddels heeft het bedrijf GPS-coördinaten van de verschillende flitspalen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk vastgelegd en zal dat binnenkort aan de TomTom-gebruiker worden aangeboden. Hierbij zal het PLUS-concept een belangrijke verificatierol gaan spelen, aangezien het bedrijf niet bij elke flitspaal een medewerker in de buurt heeft staan. Ook met betrekking tot de mobiele flitscontroles zal de community een rol spelen als informatiepunt. Via het forum of misschien telefonisch kan er worden doorgeven waar er op dat moment een snelheidscontrole wordt gehouden. Doordat TomTom dit dan via PLUS doorgeeft aan de autorijder, wordt deze realtime op de hoogte gesteld van een mobiel flitsteam dat in de buurt tijdelijk zijn post heeft opgezet. Alle producten zullen vanaf heden langzamerhand geïntroduceerd worden.

Navteq en consorten

TomTom is natuurlijk niet de enige navigatiesysteemleverancier die op de CeBIT 2005 zijn kunsten vertoonde. Zo was ook Navteq aanwezig met een stand, al is dit bedrijf niet specifiek een producent van navigatiehardware voor consumenten. Navteq is voornamelijk een leverancier van topografische mappen aan fabrikanten, die aan de hand daarvan navigatiesystemen leveren. Enkele klanten van het bedrijf zijn onder meer gerenommeerde namen zoals Alturion, Garmin, Engin en Falk. Hoewel het nieuws vanuit deze hoek minder opvallend was, waren er wel enige nieuwigheden te melden. Zo heeft Garmin in zijn outdoor-range een draagbaar navagatiesysteem gelanceerd dat in combinatie met een hartslagmeter werkt. De Forerunner 301 is hierdoor ideaal voor de urban runner die wel ziet waar hij terecht komt tijdens zijn trainingsloopje en toch zijn hartslag in de gaten wil houden wanneer er bijvoorbeeld weer een halsbrekende toer wordt uitgehaald. Garmin Forerunner 301

Een ander leuk product komt van Wisepilot. Dit Zweedse bedrijf heeft namelijk het navigatiesysteem weten te koppelen met de Gouden Gids en andere telefoongidsen. Hierdoor kan men bijvoorbeeld op de smartphone aan de hand van een telefoonnummer op zoek gaan naar het adres van de contactpersoon en de route naar die persoon in kwestie gaan plannen. In Scandinavië werkt dit concept inmiddels al en kan men naar hartelust gebruik maken van de informatie die geboden wordt. In de rest van Europa zal het systeem ook worden aangeboden, alleen zal er wel betaald moeten worden per zoekopdracht. In tegenstelling tot de Noord-Europese landen waar het zoeken al inbegrepen zit in de aanschafprijs.

Holux en Rikaline

Naast voornamelijk de softwareleveranciers van navigatiesystemen waren ook specifieke hardwareleveranciers aanwezig, zoals Holux en Rikaline. Beide bedrijven hadden weinig echte nieuwe producten, al waren er leuke gadgets aanwezig. Rikaline had bijvoorbeeld een prototype meegenomen van GPS-ontvanger die aangesloten kan worden op een SD-kaartaansluiting en verder ook de beschikking heeft over SiRF Star 3e/LP-satellietontvangst. Ook had het bedrijf een Bluetooth-satellietontvanger waarmee 32 satellieten tegelijkertijd ontvangen kunnen worden. Wat verder ook aan het product opviel was dat het bereik een stuk beter zou zijn dan de gemiddelde GPS-muis. Volgens de Rikaline-woordvoerder kon de GPS-ontvanger gewoon in de rugzak gelaten worden zonder dat er last zou zijn van storing.

Gsm's

Met het 3GSM Congress 2005 van Cannes nog vers in het geheugen was de verwachting dat er op de CeBIT weinig nieuws te beleven zou zijn op het gebied van mobiele telefonie. Die verwachting is niet helemaal uitgekomen. Zo kwam Samsung met een geheel nieuwe line-up van aparte telefoontjes op de proppen, terwijl de concurrentie ook niet echt stil bleef zitten.

Samsung

Samsung trapte natuurlijk af met de introductie van een zeven megapixelcamera inclusief telefoon (SVH-v770). Verder lag de nadruk vooral op multimedia in combinatie met de gsm natuurlijk. Zo zagen we de introductie van een mobieltje met een opslagruimte van 3GB (SGH-i300). Met deze ontwikkeling in gedachten is het natuurlijk niet vreemd dat een gsm tegenwoordig de beschikking moet hebben over twee 3,5mm jack-plugs. Anders kun je natuurlijk niet genieten van de dolby surround-effecten die bij je muziek of films horen. De SGH-i300 heeft gelukkig naast de grote opslag ook de beschikking over een USB2.0-aansluiting waardoor het overpompen van bijvoorbeeld mp3-bestanden niet al te veel tijd hoeft te kosten.

Samsung 7 megapixelcamera

Verder introduceerde het bedrijf ook een aantal telefoons waarvan men in eerste instantie van denkt, dat zijn gewone digitale camera's. Pas wanneer de transformeerfunctie wordt gebruikt (het toestel dus openklapt in dit geval), komt men erachter dat men te maken met een heuse mobiele telefoon. Een van deze toestellen is de SGH-P850, deze kan naast het vermommen ook film opnemen en - moet het nog vermeld worden? - muziekbestanden afspelen. Dit is ook een van de weinige toestellen met een OLED-schermpje. De doorbraak van deze technologie laat zich naar blijkt toch nog even op zich wachten.

Wat wel steeds meer geïntegreerd wordt in de gsm is digitale televisie. Uiteraard omdat de bandbreedte hiervoor goedkoper wordt en omdat er steeds meer aanbieders van digitale televisie komen. Wat verder ook opvallend was dat de gsm's ook vaker wel dan niet een tv-out aansluiting hebben. In ieder geval geldt dat vreemd genoeg weer niet voor de UMTS-telefoons van Samsung. Deze kunnen dan wel allemaal videotelefoneren en muziek afspelen, alleen zal dat voorlopig niet via een externe bron gebeuren. Samsung introduceerde verder ook weer een aantal bewegingsgestuurde telefoontjes, waaronder de SGH-S310. Dit is echt een outdoor-telefoon aangezien er ook een kompas en een GPS-ontvanger in de gsm geïntegreerd is.

Siemens

Siemens had als thuisspeler natuurlijk een aantal nieuwe modellen in de pocket zitten. De modellen die echter werden geïntroduceerd waren lang niet zo interessant als die van Samsung, die daarnaast ook nog meer nieuwe telefoons aan het publiek toonde. Een specifieke Siemens-gsm die wel de moeite waard is om te noemen is de CL75. Dit is namelijk een mobiele telefoon die specifiek op de vrouwelijke belster is gericht, dit komt onder meer in uiting door het gebruik van een chique bloemetjespatroon. De andere nieuwe toestellen zijn voornamelijk doorontwikkelingen van voorgangers en zijn niet echt innovatief.

Dat betekent niet dat het bedrijf Siemens een saai bedrijf is dat niet buiten de gebaande paden durft te lopen. Allerminst net zoals op eerdere edities had het bedrijf wederom een grote stand van enkele duizenden vierkante meters ingericht met hun zienswijze op nabije en toekomstige technologieën. Zo waren er prototype gsm's met RFID-implementatie aanwezig, of zoals het door Siemens wordt gebruikt onder de noemer Near Field Communication. Tijdens de weliswaar niet geheel vlekkeloos verlopen demonstratie werd de wallet uiteindelijk afgewaardeerd nadat er een treinticket was aangeschaft.

Wat dat betreft doet NTT DoCoMo het beter, aangezien het bedrijf bankieren via de telefoon al werkend heeft in Japan. Weliswaar vindt dit niet plaats door middel van radiofrequentie, maar gewoon door magnetisme. Hierdoor kan de telefoonbezitter afrekenen aan de kassa en eventueel bepaalde deuren openen, die ontgrendeld kunnen worden met het signaal uit de telefoon.

Nokia, Sony Ericsson en overigen

Nokia pakte wat dat betreft een stukje uitgebreider uit, al betreft het hier ook slechts doorontwikkelingen in plaats van evolutie. Of het moet de Nokia 6101 zijn, die door zijn klassiek uiterlijk een tegenhanger vormt ten opzichte van de fratsen en kleurtjes van de nieuwste mobieltjes. Echter de 6101 is wel bedoeld voor customization door de telecomaanbieder, waardoor een fraai kleurenpalet tot de mogelijkheden behoort, al naar gelang de wens uiteraard. Verder zijn er zoals gezegd niet veel opvallende producten gelanceerd door het Finse bedrijf.

Sony I-Robot

Sony Ericsson was wel enigszins opvallend met de introductie van producten al betreft het niet echt vanwege de ontwerpkeuze of specificaties. Het bedrijf introduceerde namelijk onder andere twee nieuwe gsm's, de D750i en de K508i. Beide producten zullen voorlopig exclusief door T-Mobile geleverd worden op de Europese markt. Het bedrijf had wel een leuke gadget in de aanbieding, namelijk de Bluetooth Motion Cam ROB-1. Deze in gelimiteerde oplage verkrijgbare camera op wielen kan bestuurd worden door een Bluetooth-telefoon. Dit houdt bijvoorbeeld in wat de camera ziet, kan ook op de telefoon worden waargenomen en zelfs eventueel zelfs worden opgeslagen. De robot werkt tot op een afstand van maximaal vijftig meter.

Een andere leuke gadget is een vertaalcameratelefoon. Hoewel HP al enige tijd geleden aankondigde te werken aan een mobiele vertaalcamera, hebben we nu pas een soortgelijke toepassing in werking gezien. De vertaalcameratelefoon in kwestie van Sanyo vertaalt namelijk Japanse tekens en woorden naar het Engels en omgekeerd aan de hand van het beeld dat de camera in focus heeft. In hoeverre de tekst correct werd vertaald kon helaas niet worden gecontroleerd, maar soms leken de vertaalde Japanse woorden naar het Engels niet geheel in de context van de zin te passen.

Sanyo vertaalcameratelefoon


Deze verslagen werden gedownload van tweakers.net


Terug